Thursday, May 04, 2006

GOLDEN WEEK PART 1: Hamamatsu Kite Festival

Hello... Hope everyone's fresh for work after the recent Labour Day break... I had no break because Labour Day isnt celebrated here in Hamamatsu... Fortunately, starting today till the end of this week, all in Hamamatsu are on an official break for the GOLDEN WEEK!!! :) While the rest of the world is hard at work, the hard working residents of Hamamatsu are now celebrating... I snapped about 250 photos with my MUPA today, editted about 65 for you all to see... ENJOY!!!



Apa dia godeln week ni nooo ??? entahlah saya pun tak tau tapi saya tau time ni ada banyak pesta dan perarakan waktu malam sampai tutup bandar hamamatsu punya jalan...harini kami ke Pantai Nakatajima untuk menyaksikan permainan layang2 jepun... ada yang datang berjalan kaki, naik motor, naik bas, naik basikal... tak ada yang datang naik layang2...




kebersihan tempat pesta layang2 jangan cerita, macam biasalah hamamatsu ni... bersih sangat2 walaupun berbau beer dan mereka ramai mabuk2 itik... depa ada satu idea bagus untuk pesta2 macam ni. depa buka satu kiosk dan bagi sarung tangan, beg plastik dan kad pass kepada sesiapa yang sukarela nak kutip sampah... saya ambil satu lepas didesak oleh Puan Fara, tapi tak kutip sebab sebok snap gambar :) maaf ya...



Layang2 ni kalau tak silap saya untuk meraikan anak2 kecil di Hamamatsu atau mana2 tempat de Jepun... bagi saya Jepun ni hanyalah Hamamatsu... heheh... Mak dan bapa akan bayar duit untuk anak mereka supaya diraikan masa ini... budak2 kecil dan juga bayi tersebut akan didendangkan dengan lagu sambil disuruh beraksi menarik tali layang2 gergasi ini... akhir sekali, satu keluarga akan posing untuk bergambar dengan layang2 mereka... besar layang2 depa tapi tak cantik langsung kalau banding dengan wau bulan kita...





Satu kampung akan turun dan bermain trumpet, drum dan whistle untuk buat lagu paling tak sedap dalam dunia untuk menjaga rentak permaianan layang2 ni... lagu ni dipraktis hari2, tapi bunyi out juga... untuk kampung sumiyoshi (kampung kami), depa praktis di sekolah seberang jalan rumah kami...





bahaya juga, kadang2 layang2 ni terhempas atas orang... patutulah depa sediakan ambulans... saya kena libas ngan tali ekor layang masa nak snap2 gambar2 ni... tapi Alhamdulillah tarak apa-apa... Ramai betul orang...


pacific for awhile...

lepas tu ramailah orang2 hamamatsu ke pantai Nakatajima yang menghadapi lautan pasifik... ini adalah salah satu acara golden week... malam tadi kami pi prarakan rumah berhias di bandar hamamatsu... esok kami ada barbequeue2 :) please stay tuned...

-Hope your week is golden too-

16 comments:

ilsa said...

wah menariknya aktiviti hamamatsu..kiteorang sempat cuci rumah je mase labour day. Persediaan utk 'Imaan' masuk rumah.

Izhal said...

ilish & safurah,
malam2 tak tidur lagi? Imaan bukan kat rumah dah ke???

suhaimi said...

waaa..best nih ;)

shu said...

menarik nya..

minggu saya tak begitu golden.. im on nite shift this week. tired.

have a good time!!!!

JoKontan said...

Waaaah . menarik niiii. Nii kena tengok pelan pelan.

Tokleh nak main browse thru jer nii..

Nanti mai lagi. Man man maaaa..

zino said...

layang layang malaysia ada standard ke nak joint sama.??. hehe

azli said...

250 shots, aye? Tak letih jari?
I'll look at the pics in detail later.

Sherin Almashor said...

Hi!

I'm glad that u r enjoying ur week.

:)

Anonymous said...

izhal,

menarik tul idea sukarelawan tu maybe we could adopt this culture kat malaysia
-kay-

halda said...

itu wau jepun cool lah dude

halda said...

itu wau jepun cool lah dude

++ Far East PhotoWorld ++ said...

wah!meriahnyer ... klakar biler baca part dier org training gendang tp bunyi hancus gak ... ahaks!tp seronok la tgk layang2 dier org ... cunz! :D

MAS said...

nih sama cam tahun lepas tuh ek?ug layang2 besar giler...sambil menari2 tu? hehhehehehe..nice

~ahni~ said...

nasib baik tak ada orang datang dengan layang-layang ek, kalau tak jadilah dia 'layang-layang man'

gambar2 tu agak kecik tapi sgt menarik, siap ada aksi ninja lagi tu, u ke ninja tu izhal?

Tenno Miyake said...

macam sentiasa ada acivity aje u ni izhal..

best betul!

Izhal said...

suhaimi,
thank you... kalau ada minolta gambar sure kaw2 punya... heheh... :)

shu,
night shift syok apa... no boss... i usually have the 12 hour shift... la ni shift into relax gear :)

jokontan,
iye ke menarik? heheh tq...

zino,
saya prefer wau bulan lagi... kalau bawak mai sini sure stand out punyalah :)

azli,
yep, selected on 65 to put here...

sherin almashor,
thank you... hope the same for you,AMIN :)

kay,
sementara saya kat sini, apa kata kay adopt it untuk dilaksanakan di UPM dulu :)

halda,
very cool... takes team work and loud music to fly it... idea behind the festival is cool too... for the kids, the future of Hamamatsu...

++ Far East PhotoWorld ++,
serious, lagu depa out... heheh... baca balik lawak juga ye...

mas,
ha ah yang tu la... silap setting camera along masa ambil movie, pi stting ambil multiburst shots... tak dapat movie...

~ahni~
kalau ada sure macam cerita the ninja zaman 80-an kat rtm2 ke rtm1 dulu-dulu... ingat tak??? ninja tu bukan saya... heheh... gambaq kecik ka? boleh klik kat gambaq yang ahni minat dan tengok version besaq... saya rezise semua 1000x1000 pixel^2 minimum... :)

izhal che ros,
time golden week ni je... kalo tak jadi full time lab rat...

thank you so much for visiting Hamamatsu-Now!!!
-izhal and all-
wasalam