Monday, January 23, 2006

The magic right click and telur masin Hamamatsu


raw data, not presentable

If you have a lot of raw data that you would like to present, make sure you prepare it nicely first. Like food, data should not be presented RAW because it'll make you sick, sick in the head that is...


a part of my spell... written in 2006, not 2005!!! silap comment!!!
casting my magic and the cooked data...

Well, I have to start cooking up my raw data. Preparing my data is actually a repatitive process. I'm sure not going to be repeating it manually every time. I cooked up a great 'spell' that does this. Its a very high level programming language which means that its extremely easy to write. The low level languages are for the real profesionals... I'm no real pro... My program takes in raw data, washes it up and cooks it just nice... The hard part is to prepare the cooking program... Well thats done. I'm just waiting for the data to cook. In the mean time, I have some free time... Nice rhyme haaaa...


the wizard and his magic clicker...

Use your free time to do what you must. Use your busy time to think of what you would do during your free time... Its a time management skill that I came up with. While waiting for the data, I'll just write this blog entry because it is what I must do. I must update this blog everyday... I must prepare data... I must start writing my thesis... I must write another paper... I must go home early tonite at 10 or 11pm... I must not get bored...

I wrote the data processing program because I'm such a lazy bum. I dont want to repeat preparing data. Let the PC do that for me. I wish many things could be hooked up to the PC, and with a click of a mouse button you get what you want... The magic right click...

JOM BALIK...


pukul 12 malam tak tidur lagi...

Dah sampai rumah, ingat semua dah tidur. Laaaaa... tak tidur lagi semua. Anak-anak baru nak ditidurkan tapi tak mau tidur... Apa dia Puan Fara??? whats this??? something cooked??? wah... telur masin Puan Fara menjadi!!! Hebat la dia. Haritu dia buat 2 biji. Lama betul dia buat. Test sebijik pertama, tak masin. Minggu ni tiba2 telur masin kedua dah tenggelam dan dah jadi telur masin!!! Syok gila aku dapat makan telur masin...


telur masin dan telur dalam proses pemasinan...

Cara-cara buat telur masin Hamamatsu... masukkan telur ayam dalam air masin. Tunggu sampai tenggelam telur tu. Dont literally wait because it'll take almost one month before the egg actually submerges... So do something else while waiting. Read a book, better still write a book, do some magic... heheheh...

ANYBODY KNOW WHY TELUR MASIN IS MADE USING DUCK'S EGGS??? PUAN FARA MADE IT USING CHICKEN EGGS... DUCK EGGS??? BEATS ME...

Data dah siap, telur masin dah makan... Alhamdulillah... Apa nak buat lagi ni???

JOM TIDUR!!!

4 Comments:

Blogger Ija said...

kena paham proses osmosis dalam pembikinan telor masin nie. iza pk, kalau kita pakai telor burung puyuh, sure takyah tunggu lama2..

mungkin guna telur itik jadikan telur masin sbb telur dia besar sket. so alang2 dapat volume besar sket masa nak makan.. dari makan telur ayam masin.

tapi pastu, baik guna telur burung puyuh ajer. dapat quantity yang banyak dalam masa yang sedikit.

12:21 PM  
Blogger Izhal said...

Tapi kalau ko guna sikit je telur burung puyuh, dapat quantiti yang sikit dalam masa yang singkat. Kalau ko guna banyak telur ayam/itik maybe ko boleh dapat quantiti dan volume per egg yang banyak dari masa yang sama...

4:52 PM  
Anonymous Psych said...

Prosess osmosis bukan high liquid density to low liquid density ke? I could be wrong though, Biology aku tahu takat reproduction je. Itu pun secara practical and belum menjadi pun lagi. ha ha ha. Anyway, Aku rasa diorang pakai telur itik buat telur masin sebab takde sapa nak beli telur itik buat makan hari-hari. Kalau ada pun a very small few. So nak pelaku telur itik, buat la telur masin. Lagi satu itik ni suka bertelur merata-rata. pastu dia tanam telur dia. Dulu masa aku bela itik, jenuh nak mencari telur tu. By the time jumpa dah nak kemaruk dah telur tu kena either pakai terus hari tu jugak, kalau masih boleh pakai, or buang la. Solution nak kasi tahan lama- buat telur masin. Orang pun beli la. Kalau telur ayam tu senang, kalau dia bertelur merata pun dia tak gi sembunyi telur dia.

Telur ayam pun ada peringkat-peringkat dia. kalau telur fresh tak elok buat telur rebus sebab dia punya kulit dalam telur tu masih kuat. kalau ko nak kupas telur rebus tu jadi berlubang-lubang. Tak smooth dan botak like a telur rebus should be like. Kena pakai telur yang dah 2 minggu simpan baru elok menjadi ko punya telur rebus tu. Nak buat telur goreng or setengah masak lak, better pakai yang fresh.

Actually, telur ni sebenarnya hasil daripada ayam, itik dan burung on their period. Cuma kalau beforehand burung betina tu dah kena senyawa, maka dalam "period" tu mungkin ada la bakal burung baru nak menjadi. Kalau dalam satu colony ayam semuanya betina- maka telur-telur definately semua takde yang akan jadi ayam. Dulu masa aku kecik aku ingat ayam cuma bertelur kalau ada ayam jantan. Sangkaan aku meleset sama sekali. Telur tu bukan production of the act of reproduction, but also waste material of the lack of the act of reproducing.

You learn something new everyday....

5:22 PM  
Blogger Izhal said...

wah thanks shahril, aku baru tau telur manjang terhasil...

6:45 PM  

Post a Comment

<< Home