Saturday, January 21, 2006

Malaysia's local fruits make it big in Japan

I guess its tropical fruit season here again. Check out the prices. Haiya... Macam ini kalo baik aku export buah la...


Sebijik Durian=RM66
Tapi bau tak de langsung...

Sebijik Papaya=RM12.50

Sebijik Mangga=RM6.60

Sebijik Nenas=RM12.50

sebijik honeydew=RM240.00

Honeydew punya harga boleh beli handphone Nokia kat sini... Kalau tengok depa jual manggis lagi kelakar. Dalam TV macam smart shop. 4 bijik dia jual 1000yen=RM30.30... Kalau kat kampung, manggis ni kita sepak2 je...

Buah-buah tadi tu banyak diimport dari Siam dan Filipina. Kalau dah tak larat nak jadi Hi-Tech/Industrial Nation, baik kita balik jual buah kat Jepun...

7 Comments:

Anonymous Psych said...

Hujan handphone negeri orang, hujan buah negeri sendiri. hee hee hee. mana lagi bagus? handphone ke buah? handphone sekali beli je beb. Tapi kalau ujan buah tu payah gak kalau durian sebiji-sebiji jatuh dari langit... hmmm

8:35 PM  
Blogger Izhal said...

kalau durian jatuh dari langit, aku terus eksport ke jepun... buat MOU dengan jepun suruh trade durian dengan handphone...

9:01 PM  
Anonymous mak said...

How about exporting buah mengkudu to Jepun? They are abundant, cheap, busuk tapi ada great medicinal value? belakang rumah kita ada pokok yg bear hundreds of fruit!!

11:02 PM  
Anonymous mak said...

abang! yr blog is indeed great. how about commenting on the Japanese obsession with their food yg tak sedap sangat tapi presented with class and style?

11:04 PM  
Blogger Ija said...

aritu iza makan sushi telur ikan salmon yang besar tuh.. yucckss!! tapi makan gak sbb iza suka makan.. muahaha!

1:38 AM  
Blogger juwaidah said...

Looking at the presentation of those fruits they are selling, we can already guess the price. Durian pun siap ada beg sendiri! Tapi, kalau sampai RM240 sebijik tu, terkejut jugak la..
Maybe, if I got thru this PhD thing, I will do some study on the obsession of Japanese people in the presentation of food from the mktg perspective. This, and also their willingness to pay a very high amount of money for fruits.. (hahaha!! idea yg still cetek lagi! tak cukup depth!)

1:50 AM  
Blogger pyan said...

bodo tul

dah yuccckkksss pon makan gak
lepas tu cakap sedap lagi plak tu

tapi kata yucksss :o

10:48 AM  

Post a Comment

<< Home